1292413.jpg

Kolmas päivä jo kotona. Eilinen meni nukkuessa: yhdeksän tunnin yöunilta herättyäni nukahdin jo puoliltapäivin sohvalle, uloslähtöön osittain valmistautuneena. Höh, siitä heräsin vasta iltapäivällä. Sitten muistin työkaverin valitelleen tietyn verenpainelääkkeen väsyttävää vaikutusta ja juuri sitä olin alkanut ottaa isompia annoksia. Paineet olivatkin sitten tosi matalat ja silloinhan on veto kokonaan pois, eli mennään ojasta allikkoon!

Kaikkein oudointa on, etten taaskaan tunnistanut minkäänlaisia stressin merkkejä ennen viikonlopun päänsärkyä ja korkeita paineita.  Ihmettelin vaan outoa ihottumaa, vaikka saan ihottumaakin vain stressistä tai lääkkeitten sivuvaikutuksena.

Viime vuonna näihin aikoihin oli ihan
samassa jamassa kuin nytkin. Joko olen harvinaisen kovapäinen, tai sitten itsellä ei ole tähän osaa eikä arpaa. Postaukseni 5.3.07  löysin, kun etsin meemiin sopivia:

Ylen Prisma-ohjelmassa oli 3/-07asiaa erilaisten elämän stressitilanteiden vaikutuksesta ihmisen perimään. Tämän ns. epigenetiikan mukaan isovanhempiemme elämä, mitä he kokivat ja söivät, vaikuttaa perimäämme. Stressitilanne vaikuttaa geenin kytkimeen ja tämä ominaisuus periytyy geenien mukana tuleville sukupolville, vaikka itse ärsyke on poissa.

 

Pohjoisruotsalaisen kaupungin kirkonkirjoja tutkimalla selvisi, että isovanhempien kokema nälänhätä löytyi diabetekseen kuolleiden lastenlasten taustalta. Isoäidin oli pitänyt kokea nälänhätä sikiövaiheessa ja isoisän murrosiässä, siis kummankin siinä vaiheessa, kun sukusolut syntyivät. Tieto tästä siirtyi seuraaville sukupolville ja heidän ruumiinsa reagoivat.

Rottakokeissa tämä näkyi siten, että myrkylle altistetun äitirotan kaikki tulevat sukupolvet reagoivat poikkeavasti stressiin, vaikka alkuperäinen syy oli poistettu.  New Yorkin kaksoistornien tuhoutuminen  näkyi silloin sikiökautensa viimeisellä kolmanneksella olleitten lasten poikkeavina stressireaktioina syntymän jälkeenkin.

Tapa reagoida poikkeavasti stressiin on siis todennäköisesti periytyvää, se lukee mahdollisesti geeneissä. Tutkijat olivat sitä mieltä, että kaikki ei ehkä olekaan vain vuorovaikutuksesta johtuvaa, kuten tähän asti on ajateltu.

 

Jostakin syystä tämä tieto on minulle helpottava. Olen aina tuntenut syyllisyyttä  korkeasta verenpaineestani, lihomistaipumuksestani ja huonosta stressinsietokyvystäni työssä ja kotona.

Odottaessaan minua parikymppisen äitini on täytynyt olla äärimmäisen stressaantunut ja ahdistunut menetettyään kaksi edellistä lasta ennenaikaisessa synnytyksessä. Olen siis perheeni ensimmäinen henkiin jäänyt lapsi. Puhumattakaan menneitten sukupolvien kokemuksista, niitähän Suomessa riittää sodista ja nälänhädistä johtuen. 

Jospa termi itseaiheutettu sairaus voitaisiin haudata kokonaan. Voi olla muitakin vaikuttavia tekijöitä kuin omat elintavat ja valinnat. Sitä paitsi kompastuminen mattoon tai jäihin putoaminenkin on itse aiheutettu.

Tähän on tietysti pakko lisätä vuorovaikutus lapsuudessa, ei sitä voi koskaan ohittaa. Se on se, joka saa erilaiset geenit näkyville. Ympäristö vaikuttaa siihen, mitkä geenit puhkeavat toimimaan, mitkä eivät.
 

1292420.jpg


Hyvää ystävänpäivää rakkaille lukijoille!
Missä olisinkaan ilman teitä!


884280.jpg