Sain Iines J:ltä kinkkisen tehtävän: ekotekoja miettimään! Palkinnoksi on luvassa kukkakimppu:
1230674.jpg

Oikeasti en ole koskaan ajatellut asioita sillä nimellä. Sen sijaan järkevä kuluttaminen, säästäväisyys ja taloudellisuus on toinen luontoni, kuten kai perheenäideillä yleensäkin.

Jätteitten lajittelu on itsestäänselvyys töissä ja kotona, vaatteet on aina kierrätetty suvussa tai lahjoitettu eteenpäin jaettavaksi. Ylimääräiset tavarat myydään tai viedään kunnosta riippuen asianmukaisiin roskiin tai SPR:n kirpparille. Uusia ostetaan todella harvoin ja tarkasti valiten hyvää laatua. Seisontasähköä ei enää tuhlata, näyttökin sammutetaan, kun lähdetään huoneesta. Kodinkonekorjaamossa meidät tunnetaan myös. Annan rahaa Unicefille silloin tällöin (nuorena kuuluin prosenttilikkeeseen, mutta se unohtui laman kourissa.).

Esimerkkinä ekoteoista mainitaan mm.

Vaihtoehtoiset lahjat   - Ihan kiva idea sitten, kun kaikki tarpeelliset lahjat on ensin annettu.


Roska päivässä, siivouskampanja, roskakävely - Hyvä ajatus, jonka soisi leviävän. Ohikulkiessa voi hyvin napsaista roskan mukaansa, varsinkin omassa lähiympäristössään.

Pyöräily läpi talven / kävellen lähikauppaan  -Ei onnistu, edes kesällä! Vältän joukkoliikennettäkin.


Kasvissyöjäksi  - Melkein olenkin, mutta mies on makkara- ja lihamies henkeen ja vereen!


Lentomatkan sijasta interrail – reissu   -Ei kiitos. Siitä sai nuorena tarpeekseen.

Hanki siirtolapuutarhamökki etelän lomien sijaan  - Olen ollut etelässä lomalla tasan kerran, koska en pidä kuumasta, mutta mökki kyllä kelpaisi. Siirtolapuutarhamökkiä on todella vaikea saada!

Sähkötön päivä - Paljonko maailma paranee, jos minä istun kylmissäni pimeässä ja sulatan pakastimen?

Lähiruoka, luomuruoka   - Kannatettavaa,  ehdottomasti. Mutta miten kasvissyöjä selviäisi lähiruoalla talven yli?

Kestovaippojen käyttö

  - Mitähän mieltä kotipalvelu mahtaa niistä olla 2040-luvulla?

Pesupähkinät  - Saa nähdä, edellisessä koneessa meni putket tukkoon vääränlaisen pesuaineen kanssa ja kalliiksi tuli. Enää en myöskään pese liian täysiä koneellisia ja vältän zeoliittia kuin ruttoa.   On myös ekologista pestä vaatteet oikein ja hyvin, jolloin ne kestävät mahdollisimman pitkään.

 

Hiukan huonoa omaatuntoa tunnen lampuista, en nimittäin tykkää pienoisloisteputkien  kylmästä valosta, vaan käytän olohuoneen kolmessa pöytälampussa tavallisia hehkulamppuja. Sytytän ne myös kaikki kerralla palamaan. En säästä valaistuksessa, koska se on mielestäni suuri viihtyvyystekijä kotona ollessa.

 

Huono omatunto tulee myös auton käytöstä. Sillä körötellään 100 km joka työpäivä. Pääsen vartissa miehen kyydillä töihin ja kotiin, sen sijaan että kulkisin kolme varttia kahdella bussilla. Matkaa tulee kyllä 15 km ylimääräistä aamuin illoin, mutta aikaa säästyy yhteensä tunti.  Ja se jos mikä on sen arvoista! (Mutta huom: ajoimme ajokortitkin vasta 33-vuotiaina, siihen asti perheemme ekoili eli kulki pyörällä. Oli uuten saamarin rasittavaa kahden lapsen kanssa!)

Naureskelen nykyisin, kun bongaan lehdestä nuoren naisen harrastuksen: hän kestoilee. Vitsit, ennen käytettiin harsovaippoja, koska se oli halpaa. Vauvat kärsivät kyllä ihottumista, jotka loppuivat heti kun ostettiin uusia pintakuivia  vaippoja. Vaippavuori on aiheellinen ja iso huoli, mutta riittääkö vaipanvaihto elämänsisällöksi?

Nyt lopetan hyvän sään aikana. Haastaan aivonystyröitään hankaamaan Noeijoon, Merin ja Vickin.

Pst. Vilkaiskaapa, mitä Allyalias on kehitellyt. Mm. hissin oven auki pönkkääminen, että kaikki joutuvat käyttämään rappusia!