Olipa hyvää sunnuntaipataa, tunnettu meillä vain nimellä Sikaa ja luumuja. Ohjeen sain tädiltäni jo 15-vuotiaana, ja olen siitä asti tehnyt sitä. Nyt haudutin pataa  vaihteeksi monta tuntia uunissa karjalanpaistin tapaan 100 asteessa, joten lihasta tuli mureaa ja maut syvenivät.

Noin kilo porsaanlihaa (ulkofilettä tai kinkkua) isohkoina kuutioina
4 isoa porkkanaa paloina
2 isoa sipulia lohkottuna pystysuuntaan
muutama valkosipulinkynsi
liemikuutio
mustapippuria, suolaa
½ l vettä
pussillinen kuivattuja luumuja

Otetaan pannulla nopeasti väri lihoihin pienissä erissä, maustetaan kevyesti suolalla ja pippurilla ja kaadetaan ne pataan. Kuullotetaan sipulit mukaan. Lisätään loput ainekset ja kaadetaan vettä sen verran, että kaikki melkein peittyy. Paistetaan 150-asteisessa uunissa 2-4 tuntia. Jossakin välissä lämpö kannattaa laskea sataan ja sekoittaa pataa.

Maistuu parhaimmalta perunoitten kanssa. Puolukkasurvos ja kaali-kurpitsasalaatti kyydittävät kummasti. Eikä Pinot Noir ollenkaan pahenna tilannetta.

1136472.jpg
Hyvää!

1136481.jpg
Mieluiten kuitenkin järsin maitohampaillani ihan mitä tahansa, vaikka reikää kiviseinään.

Joulu etenee sen verran, että huhkimme miehen kanssa punaiset verhot olohuoneeseen, jossa en ole koskaan pitänyt verhoja. Pari vuotta sitten hankitut lämpimänpunaiset puuvillaverhot tuovat kuitenkin ihmeen hyvän joulutunnelman kotiin. Punainen ja valkoinen ovat ehdottomat jouluvärini. Kyllä siihen vielä yksi vihreä kuusi mahtuu, mutta senkin peitän punaisilla palloilla.

Ensi viikko ollaankin sitten töissä. Eiköhän siitä taas selvitä. Hyvää viikkoa toivotan teillekin!