Luin pyhien aikaan hauskan kirjan, nuoren ruotsalaisen Marjaneh Bakhtiarin Mistään kotoisin. Enpä ole pitkään aikaan nauranut yhtä paljon jonkun kirjan äärellä. Näkökulma on nuoren päähenkilön älykäs ja viiltävän tarkkasilmäinen, myös teräväsanainen. Kieli on iskevää nuorten arkikieltä ja  suomennos on aivan verraton!

Iranilaissyntyinen Bahar on muuttanut perheensä mukana Malmöhön jo lapsena. Kirjallisuudentutkija ja -kustantajaisä hoitaa pizzeriaa, ydinfyysikkoäiti lapsia päiväkodissa. Bahar ja pikkuveli eivät juuri perusta juuristaan, joita vanhemmat yrittävät heille tuputtaa. Nuoret haluavat vain elää tavallista ruotsalaisnuoren elämäänsä, mutta yhteentörmäyksiltä ei voi välttyä millään suunnalla ja aina ne ovat yhtä ärsyttäviä. Kuten silloin, kun Bahar itsenäistymispuuskassaan päättää alkaa käyttää huivia ja saa vanhempansa tolaltaan.

Vanhemmat ovat teini-ikäistensä kanssa enemmän tai vähemmän pulassa joka tapauksessa, saati sitten itselle vieraassa kieli- ja kulttuuriympäristössä, jossa heillä ei ole tietoakaan entisestä autoriteetistään.