495202.jpg

Idiootti! Pässi! Hiton tunari! TAAS teit sen, etkö_IKINÄ_opi #&*%§$!  -Tuttu levy pyörähtää päässä soimaan. Sattui lipsaus, jota muut eivät parhaassa tapauksessa edes huomaa tai jos huomaavat, pääsevät sen yli pian.  Itse et unohda etkä anna anteeksi. Kauheaa, tein virheen, taivas putoaa. Tai vielä pahempaa: mieleen pulpahtaa jokin asia, joka kaduttaa vielä kymmenen tai parinkymmenen vuoden jälkeen. Se on jotakin, mikä jonkun toisen kertomana ei tuntuisi miltään erityiseltä ja jolle jopa voitaisiin nauraa yhdessä.

On aika vähän asioita, joista kannan kaunaa jollekin ihmiselle, asioita joita en ole pystynyt antamaan anteeksi. Juuri nyt en muista yhtään sellaista. Ajan kuluessa on voinut aina selvittää välinsä kaikkien kanssa ja antaa anteeksi. Olemme itse asiassa melko armollisia toisten virheille, pidämme niitä inhimillisinä, kaikki niitä tekevät.

Ankaruus itseä kohtaan, häpeän tunteminen ja itselle anteeksi antaminen ovat olleet paljon tapetilla viime vuosina. Itseruoskinta on tyypillistä koko kansalle, tästä hyvänä esimerkkinä ovat mm.  Pisa-tutkimuksen tulokset, joita suomalaiset ryhtyivät kilvan kiistämään. Häpeä on ollut seurausta  syyllistävästä kasvatusperinteestä, ja siitä irti pääseminen onkin vaikeaa.

Jotkut meistä ovat hyvin ankaria itselleen. Tunnistan tämän helposti muissa ihmisissä, joten taidan kuulua samaan joukkoon. On tilanteita, joissa olen selvästi toiminut väärin ja joita kadun. Sen siedän, ne vaivaavat mieltä, mutta ehkä joskus pystyn pyytämään anteeksi asianosaisilta. Jotkut asiat taas ovat niin kielletyjä, ettei niitä voi millään antaa itselleen anteeksi. Avun pyytäminen on ollut minulle tällainen. Tilanteet joissa olen nuorempana turvautunut jonkun apuun, ovat jäytäneet sieluani vuosia.  -Aivan turhaan! Asianomaiset ovat luultavasti olleet iloisia voidessaan auttaa. Ainoa mikä tähän on auttanut, on ollut sisareltani saama neuvo: illalla viimeisenä toistella mielessään "minä annan anteeksi itselleni".

Opettelen siis edelleen olemaan armollinen itseäni kohtaan, sallimaan itselleni saman kuin muillekin, inhimillisen ihmisen käytöksen koko  kirjon.