Sunnuntaipäivä on taas mennyt omaa rataansa. Tein heti aamusta melko työlästä puolukkaleipää, joka alustettiin nousemaan jo edellisenä iltana (kaduin koko hommaa, koska siihen meni koko aamu). En juuri koskaan viitsi tehdä leipää, mutta innostuin tästä ohjeesta, jonka sain ystävältä.

Puolukkaleipä, tumma peltileipä isolle porukalle

1 litra vettä


50 g hiivaa


1 dl kaljamaltaita


2 dl siirappia


1½ dl sokeria


1 tl soodaa


4 dl vehnäjauhoja


1½ rkl suolaa


1½ dl puolukkahilloa


1,250 kg ruisjauhoja


voiteluun: makeutettua kahvia

 

* Liota hiiva tilavassa kulhossa kädenlämpöiseen veteen. Sekoita liemeen muut aineet luetellussa järjestyksessä. Taikinan tulee olla löysää.


* Anna taikinan kohota huoneenlämmössä vähintään 6 tuntia.


* Vaivaa taikina tasaiseksi, voideltuun uunipannuun levyksi. Anna kohota tunti.


* Paista 150 asteessa 2½ - 3 tuntia.


* Kun leipä on paistunut tunnin, voitele kahvilla.
* Kun otat leivän uunista, voitele se toisen kerran kahvilla. Kääri voipaperiin ja pyyhkeen sisään.

Maku oli kyllä erinomainen. Söimme sitä nuorison kanssa lounaalla alkupalaksi graavilohen ja cole slaw -salaatin kanssa. Otin kuviakin, mutta kameran muistikortti ei suostunut tänään siirtämään kuvia koneelle, eipä ole ennen sattunutkaan.
Loput leivästä meni pakkaseen pienissä erissä valmiiksi viipaloituna. Mainiota aamiaisherkkua.

Räntäsadeko se vetää mielialan matalaksi. Ehkä vaalivalvojaiset ilahduttavat...?