1295290.jpg
Tunteeko kukaan Sara la Fountainin Paras kahvikakku -nimellä joskus julkaistua ohjetta? Yksi kesätyökaveri toi kerran maistettavaksi tätä epäilemättä amerikkalaisperäistä kakkua ja sen jälkeen ohje oli pakko monistaa kaikille, niin hyvää se oli. Tämä kakku tykkää myös pakastamisesta ja jääkaappisäilytyksestä, se saattaa siellä foliossa vain parantua. Jos siis vieraat ja kotiväki eivät syö sitä samantien loppuun.

KAKKUTAIKINA:
200 g voita (pullomargariinia)
3 dl sokeria (2½ voisi riittää suomalaiseen makuun?)
3 munaa
2 tl vanilja-aromia (vaniljasokeria sen puutteessa)
2½ dl kermaviiliä (voi lisätä purkilliseen ½ dl maitoa)
5½ dl vehnäjauhoja (vaihdan 1 dl kaurahiutaleisiin ja 1 dl grahamiin)
2 tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
½ tl suolaa

MUROTAIKINA:
1½ dl ruskeaa sokeria (fariinia tai intiaanisokeria)
1 dl jauhoja
2 tl kanelia
ripaus suolaa
3 rkl sulatettua voita (pullomargariinia)

KUORRUTUS:
2 dl tomusokeria (1 dl on aina riittänyt)
1 dl vaahterasiirappia (ei oikein hyvä idea, sitruunamehu maistuu paremmalta)

- Vaahdota voi ja sokeri jollakin huristimella kuohkeaksi. Lisää samanlämpöiset     munat yksitellen sekoittaen. Lisää tämän jälkeen vanilja-aromi ja kermaviili (ja vähän jauhoja) ja sekoita hyvin.
- Sekoita jauhot, leivinjauhe, ruokasooda ja suola erillisessä kulhossa hyvin keskenään ja lisää sitten taikinaan.
- Mittaa toiseen kulhoon murotaikinan ainekset ja nypi sormilla sekaisin.
- Kaada puolet kakkutaikinasta isoon irtopohjavuokaan, joko voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun. Ripottele taikinan päälle  puolet murotaikinasta. Levitä lusikalla loppu kakkutaikina päälle ja kaada viimeiseksi kerrokseksi loput murotaikinasta.
- Paista kakkua 180° lämmössä n. 50-60 minuuttia. (Viimeksi tämä oli vähän liian pitkä aika, seuraa!)

Kun kakku on kypsä, anna sen jäähtyä ja tee kuorrutus sillä välin. Sekoita tomusokeri ja vaahterasiirappi tasaiseksi seokseksi ja levitä veitsellä kakun päälle.
TAI ota vain n. 1 dl tomusokeria ja sekoita joukkoon 1 tl sitruunamehua kerrallaan, kunnes saat sopivan pursotettavan seoksen. Lusikoi seos pakastepussiin ja leikkaa kulmaan pieni aukko, josta pursotat sopivia kuvioita.

1295095.jpg

Tarkkasilmäinen leipuri voi huomata, että nakkasin kaiken murotaikinan väliin eikä sitä jäänyt pinnalle ripolteltavaksi. Kakusta tulee korkeampi ja näyttävämpi tätä pienemmässä vuoassa, omani on halkaisijaltaan 25 cm. Makoisaa viikonloppua!