1647983.jpg

Hotellissa söimme siskon kanssa mielellämme lounaan parvekkeella ja illallisen ravintolassa tai toisinpäin. Naapurissa oli ulospäin vaatimattoman näköinen Spar-ruokakauppa, jonka palvelutiskit olivat kuitenkin Stockmannin luokkaa.

1647975.jpg

Arvaatte kyllä: hyvää leipää, parmankinkkua, puolikuivattuja tomaatteja, paahdettuja vihanneksia öljyssä, kypsiä hedelmiä ja kylmää roseeviiniä parvekkeella oliivipuitten yläpuolella tuhansien lintujen säestäessä.

1648008.jpg

Niinpä tarjoilin tänään lounaalla Aperol Spritzit, joiden ohjeen Noeijookin antoi vasta blogissaan. Olen kovasti tykästynyt tähän Veneton alueelta lähtöisin olevaan ja koko Italian alueella suosittuun aperitiiviin.

1648134.jpg

Juoman kanssa maistuvat pienet alkupalaleipäset. Oliivitahnaa ja tomaattisalsaa uunissa  paahdettujen patonki- ja leipäviipaleiden päällä. Aperitiivit ja pikkupurtavat niiden kanssa kuuluvat tietenkin tavallisesti iltaan.

Vihreän hyvänmakuisen oliivitahnan ohje löytyy täältä. Tomaattiseokseen taas kuutioidaan kypsiä tomaatteja ja sipulia. Saksitaan joukkoon paljon basilikanlehtiä, puristetaan pari valkosipulinkynttä ja maustetaan seos  kylmäpuristetulla oliiviöljyllä, balsamicolla, merisuolalla ja mustapippurilla. Maku paranee, jos lusikoi seoksen nesteineen leivälle ja antaa vetäytyä hetken. Tämän ohjeen olen löytänyt joskus Gloriasta nimellä Panzanella-leivät. Maistuu ihanasti kesältä!

1648239.jpg

Kylmät savulohifarfallet sopivat hyvin pääruoaksi -ainakin jos ei satu laskemaan hiilihydraatteja. Ohjeen olen ottanut Maarit Enkovaara-Astraldin Pastatieto-kirjasta, josta on kotoisin moni muukin perheemme suosikki, kuten tulinen palermolainen spagetti.

Upean väriset farfallet eli perhospasta olivat matkatuliaisia. Keitettyyn ja kylmällä vedellä valeltuun pastaan sekoitin silputun sipulin ja rasiallisen viipaloituja herkkusieniä yhdessä kuullotettuna ja suolalla maustettuna. 150 g kylmäsavulohta silputtiin joukkoon, samoin pieni purkki kaprista ja reilusti tilliä. Lopuksi pasta maustettiin isolla lorauksella kylmäpuristettua oliiviöljyä, pienen sitruunan mehulla, reilulla lorauksella Worcestershire-kastiketta, suolalla ja mustapippurilla. Päälle asettelin mausteöljyssä kypsennettyjä jättikatkaravun pyrstöjä, joista emme kuitenkaan tykänneet. Makujen kannattaa antaa vetäytyä viileässä ennen tarjoamista.

1648313.jpg

Mitä muuta voi olla jälkiruokana kuin kahvilta ja mantelilikööriltä maistuvaa Tiramisua! Ohjeita on paljon, mutta enpä ollut ennen tehnyt tätä enkä itse asiassa maistanutkaan kuin pari kertaa ennen tätä matkaa. Kerrotaan, että venetsialaiset kurtisaanit vaativat joskus kokkia tuomaan jotakin virkistävää, että jaksaa taas aloittaa työt...

Ohjeen otin Wikipediasta. Ensi kerralla jäädytän seosta tunnin tai pari ja tarjoan sen semifreddona.

Pohjalle pussillinen Savoiardi-keksejä (Lady fingers)
    minä laitoin kahteen kerrokseen
Kostutus
    3 dl espressokahvia (esimerkiksi pikakahvista)
    marsalaviiniä / amarettoa (tai Alkosta minipullo Disaronnoa)
    (Savoiardi-keksit imevät paljon nestettä)
Täyte
    1 dl sokeria
    2 munankeltuaista
    2 valkuaista
    250 g mascarpone-juustoa
    raastettua sitruunankuorta
    (laitoin vielä purkillisen kevytvispikermaa, mikä oli turhaa)
Pinnalle
    tummaa kaakaojauhetta

   1. Valmista kahvi. Halutessasi voit lisätä marsalaviinin kahviin (2 dl kahvia, 1 dl viiniä)
   2. Laita vuoan pohjalle kerros kahvilla kostutettuja keksejä. Varo, hajoavat helposti.
 3. Lorauta hieman marsalaviiniä (ja amarettoa) keksien päälle, jos sitä ei ole kahvin seassa.
   4. Vaahdota sokeri ja keltuaiset kuohkeaksi vaahdoksi.
   5. Lisää halutessasi hieman amarettoa vaahdon sekaan antamaan makua.
   6. Vaahdota valkuaiset toisessa kulhossa.
   7. Sekoita varovasti juusto ja keltuaisvaahto.
   8. Lisää lopuksi valkuaisvaahto varovasti sekoittaen.
   9. Kaada seos keksikerroksen päälle.
  10. Jäähdytä jääkaapissa pari tuntia.
  11. Ennen tarjoilua sirottele siivilän läpi pinnalle kaakkaojauhetta.

Kuppi tummapaahtoista kahvia vielä lisäksi ja koko sakki vaipuu aterian jälkeen onnelliseen nirvanaan!