Kun Kuopiossa tulee parkkihallista maan päälle, huomaa tulleensa isolle ja elävälle torille. Tällä reissullamme satoi ja taivas oli kovin harmaa, mutta ainakin kaupungintalo oli yhtä korea kuin ennenkin. Onkohan kaikkien isojen kaupunkien kaupungintalot rakennettu Suomessa samaan aikaan saman keisarillisen mallin mukaan? Tämä on valmistunut 1886.

997209.jpg

Toisella puolella toria seisoo Kauppahalli, hauska rakennus sekin. Pidän vanhojen rakennusten koristelusta, on jotenkin hellyttävää, miten paljon vaivaa sen eteen on joskus oltu valmiita näkemään.

997196.jpg

Jugend-tyylinen halli on avattu vuonna 1901. Pöllö vahtii ylhäällä ja oravat keräävät käpyjä vähän alempana. Sisällä hallissa on aito tunnelma pienine kojuineen. Emme yleensä käy siellä, koska anoppini ei jostakin syystä halua.

997227.jpg

Seinistä löytyy jos jonkinlaista eläintä ohikulkijaa ilahduttamaan.

997198.jpg

997201.jpg    997200.jpg

997208.jpg

Satamassa on kesäaikaan paljon pieniä sisävesilaivoja, nyt pari tällaista söpöä alusta.

997212.jpg

Vaaleansiniset satamarakennukset näyttävät viileänraikkailta.

997239.jpg

Lounaspaikan etsiminen on Kuopiossa turistille vaikeaa: jos ei tiedä, mitä etsii, on vaikea keskustassa kävelemällä (vanhan anopin kanssa) löytää muuta ruokapaikkaa kuin Rosso. Ollaan monena vuonna jouduttu palaamaan sinne, kun ei muuta ole osunut silmään, edes pizzeriaa. Nyt päätimme, että on löydyttävä.

Sattumalta törmäsimme kuitenkin Sokoksen takana paikkaan nimeltä Os -ja mikä paikka! Kaunis ja viihtyisä kellaritila, kunnianhimoinen lounaslista ja käsittämättömän edulliseen hintaan. Nautin  alkupalaksi karitsan pastramia, kevyesti savustettua sisältä raakaa lihaa kylmänä. Pääruokana söin erinomaisen salaatin, johon valitsin täytteeksi tonnikala-rilletteä, maksapateeta ja grillattua paprikaa. Jälkiruokana oli kanelista lämmintä omenapiirakkaa itsetehdyn teejäätelön kera. Sen kanssa haudutettua teetä ja kandisokeria, ihana pieni yksityiskohta sekin. Kaikki maut olivat kohdallaan, mikä ei ole ollenkaan itsestään selvää, nirsona syöjänä petyn usein. Anoppi söi kantarellirisottoa, mies maissikanaa. Koko lysti kolmelle maksoi alle viisikymppiä!