Sain jokin aika sitten haasteen Arilta listata eri lemppareita. Tässäpä on hieman lyhennetty listani. Ensin en keksinyt yhtään mitään ja sitten ei meinannut tulla enää loppua.


Lempikirja
Jane Austenin Ylpeys ja ennakkoluulo tietysti, sen olen lukenut kolmenkymmenen vuoden aikana monta kertaa.
Muita tärkeitä ovat olleet Aili Somersalon Mestaritontun tarinat, Tito Collianderin muistelmasarja, Jaan Krossin Uppiniskaisuuden kronikka, Vilhelm Mobergin Maastamuuttajat, Annie Hawesin Extra Virgin ja Kypsä poimittavaksi, Vikram Sethin Sopiva nuori mies, Ulla-Leena Lundbergin Leo, Amy Tanin Luutohtorin tytär,  Marianne Fredriksonin Simon, Irène Némirovskyn Ranskalainen sarja, Virpi Hämeen-Anttilan Alastonkuvia, Harry Potterit, Diana Gabaldonit ja hirveän monet muut! Nyt on menossa Ana Veloson Kun kahvi kukkii (jo toista kertaa).

Lempielokuva
Yhtä vaikea…sanon Ylpeys ja ennakkoluulo, jonka olen nähnyt USEIN eri versioina. Nuorena tykkäsin Fellinin Amarcordista ja Wendersin Berliinin taivaan alla –elokuvasta, joiden lumo on nyt aika paljon haihtunut. Järki ja tunteet, Viimeinen mohikaani ja Master and Commander ovat aika täydellisiä elokuvia, Brokeback Mountain sydäntäsärkevän kaunis, Valmont vääntää sielun nurin, Sekaisin Marista on tappohauska jne.
Elokuva yleensäkin on siitä jännittävä, että se vaikuttaa niin moneen aistiin yhtä aikaa. Elokuvakerhot kasvattivat opiskeluaikoina katsomaan laatua.

Lempimusiikki
Nämä kolme ylimmäistä ovat keskeiset harrastukseni ja suhtaudun yhtä intohimoisesti kaikkiin.
Tähän ei voi vastata Jane Austen, joten vastaukseni on…King Crimsonin Epitaph ja ELP:n Lucky Man. Vanhaa mutta hyvää, kummassakin Greg Laken ääni ja syntetisaattorin mellastus saa vieläkin sukat pyörimään jaloissa. Siitä ei pääse mihinkään, että nuoruudenrakkaudet jylläävät näissä edelleen, Black Sabbath ja Deep Purple vievät suoraan aikojen alkuun ja takaisin.
 
Lempibändejäni
Pink Floyd, King Crimson, Emerson, Lake & Palmer, Led Zeppelin, The Who, Ten Years After, Steve Miller Band, Lou Reed, von Hertzen Brothers ja sitä rataa. Hyllyssä on muutama sata vinyyliä ja aika monta cd:tä. Keräily alkoi -68 ja jatkuu yhä, laillisesti ja laittomasti. Pidän silti uudestakin, muusikkopoikani pitää minut hyvin ajan tasalla uusista virtauksista.

Lempilevy
Atom Heart Mother on ehkä syvimmin minua itseäni.

Lempinäyttelijä
Ihailen aina hyvää näyttelijätyötä. Russell Crove on silti syötävän ihana -ja se ääni!

Lempisarja
-70-luvulla meni sarja Leonardo da Vincistä, näin sen kahteen kertaan ja se teki lähtemättömän vaikutuksen. China Beach meni myös ihon alle, se oli tärkeä. Brittiläiset laatusarjat miellyttävät yleensä eniten, myös brittihuumori. Talvella sarjojen seuraaminen liittyy työväsymykseen: mitä väsyneempi, sitä intensiivisemmin pakenen sarjojen imuun suklaakeksit seuraneitinä. Greyn anatomia ja Lost kuuluvat listalle tällä hetkellä.

Lempiruoka
Hyvin tehty perunamuusi on lyömätön, seuraksi paistetut muikut tai grillattua maksaa, joita en tee koskaan itse. Rakkaudella kenen tahansa tekemä kotiruoka on parasta.

Lempisuklaa
Tumma.

Lempijäätelö
Mövenpickin suklaa, Carte D'Orin Creme di Mascarpone ja Valion suklaahippujäätelö ovat suurimmat heikkouteni pakastimen äärellä.

Lempijuoma
Pidän hyvistä viineistä, mutta juon rasvatonta hyla-maitoa ja paljon vettä

Lempimuisto
Vuosi Baselissa nuorena avasi tien vapauteen ja sellaiseen elämään, josta olin uneksinut.

Lempisanonta
Ajattele!
Ajatuksesi voit valita.
Kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Lempivaate
Laadukas, hyvinlaskeutuva, musta,  antava kaula-aukko. Kotona collegehousut ja se antava kaula-aukko.

Lempimaisema
Kun näkee korkealta ja kauas on vapaa olo, mutta vesi on silti lyömätön maisema.

Lempipaikka kotona
Sohva tietysti ja vaakiksessa, kuten anoppini sanoo.
 
Lempiharrastus
Lukeminen aina ja joka paikassa.

Lempitaulu
Juuri nyt nuo Renoirin lukevat siskokset. Pidän parin viime vuosisadan taiteesta ja väreistä.

Lempiauto
Jaguar, jos saisin vapaasti valita.

Lempieläin
En ole yhtään eläinihminen.


Tämä on kiva meemi, nappaa jos haluat kertoa lempparisi muillekin!