Juhannus meni hyvin, kiitos kysymästä, sukulaisten kanssa mökkeillessä. Vietettiin aikaa ulkona leppoisasti auringossa. Terveiset tulevat toisesta paikasta, jossa kävin vasta, Dachaun viehättävän keskiaikaisen kaupungin kupeesta. Tätä juttua ei kukaan halua kuulla, mutta kerron sen silti. Voisin laulaa juhannustyliin:



"Jos täytätte mun lasini, niin tahdon kertoa


mä surullisen tarinan, joll' ei oo vertoa.
Se kertoo sotarosvosta Aatu nimeltään
joka sydämiä, särki, missä joutui kulkemaan."



693588.jpg    693592.jpg

Tänne perustettiin ensimmäinen leiri maaliskuussa 1933, ja siitä tuli kaikkien keskitysleirien äiti. Täältä systeemi levisi vähitellen seuraavan 12 vuoden aikana laajalle. Jo pelkästään Etelä-Saksassa oli useita kymmeniä alaleirejä. Oikealla se, mitä on jäljellä vanhasta rautatiestä ja asemalaiturista leirin sisäänkäynnin edessä.

693616.jpg    693623.jpg

Sisäänkäynti on sinänsä jo puistattava tyyliin "ken tästä käy, saa kaiken toivon heittää". Portin teksti on kaikille tuttu, vaikka en ymmärrä, mitä sillä on oikein tarkoitettu. Itselleen piti sanoa, että täältä pääsee kyllä ihan oikeasti pois, ja yrittää torjua oksetuksen tunnetta kurkussaan.

693635.jpg    693641.jpg

Kuulusteluhuoneeseen tullessa vangeilta riisuttiin vaatteet ja kaikki omaisuus. Kuulusteluja vauhditettiin monenlaisin konstein, mm. tällä pöydällä. Keski-ikäinen on nähnyt useita elokuvia ja tv-sarjoja sekä lukenut eläviä kuvauksia toisesta maailmansodasta ja keskitysleireistä. Eläytyminen oli siis melko helppoa ja mielikuviaan sai torjua oikein olan takaa ja yrittää siirtyä kohteesta toiseen ripeää tahtia tunteiden hallitsemiseksi. Golditz, Sofien valinta, Polttouhrit ja Schindlerin lista muistuivat heti mieleen. Näitä nuoret eivät ole nähneet eikä heillä ole samanlaisia mielikuvia. Vanhempi Poika luki kyllä hyvin kiinnostuneena esittelyjä ja kuunteli selostusta.

693659.jpg

Dachau oli SS:n koulutus- ja mallileiri, jossa kidutus- ja nöyryytysmenetelmiä kehitettiin ja tehtiin lisäksi monenlaisia lääketieteellisiä testejä ihmisillä. Hirvittävän pitkä ja pelottava käytävä käsitti eristysselliosaston. Muut vangit majoitettiin parakkeihin, jotka oli rakennettu aina yksi 200 vankia varten, mutta joihin tungettiin lopulta jopa 2000 kuhunkin.

693677.jpg    693683.jpg

Parakkeja oli alun perin paljon, mutta kaksi on rakennettu uudelleen alkuperäisen mallin mukaan jälkipolville näytettäväksi.

693714.jpg

Tämä kuva on krematoriosta. Vanki saatettiin ensin hirttää kattopalkkiin ja sitten polttaa saman tien. Viereisessä huoneessa oli kaasukammio. Joukkotuhoa varten vangit kuulemma lähetettiin Auschwitziin.


693727.jpg

Pihalla on vaikuttava muistomerkki kertomassa siitä, mitä liittoutuneiden sotilaat näkivät leireille tullessaan. Muistamme näyn ja tyrmistyksen loistavasta sarjasta Taistelutoverit, Band of Brothers.

Tänne saattoi joutua kuka tahansa: toisinajattelijat tai epäsosiaalisina pidetyt, mustalaiset, vääräuskoiset, seksuaaliseen vähemmistöön kuuluvat, puolalaiset ja tietenkin juutalaiset.

Huh, mitäpä sitä muuta lomalla sadepäivänä tekisi kuin muistelisi käyntiä kuvottavassa paikassa. Naisseurassa olisi jäänyt käymättä ja olisi voinut päästä vaatekauppaankin…